18 jaar!

Gefeliciteerd! Je bent bijna 18 jaar! Dat betekent dat je officieel volwassen bent. Naast dat je je rijbewijs mag gaan behalen en mag gaan stemmen, word je, omdat je in Nederland woont en achttien jaar bent, onder de Zorgverzekeringswet premieplichtig. De premieplicht gaat in op de eerste dag van de maand na de 18e verjaardag. Je kunt zelf bepalen wie verzekeringnemer wordt en wie de premie betaalt. Bekijk goed welke verzekering en polis het beste bij jouw situatie past.

Op je eigen polis

Je bent tot je 18e verjaardag nog gratis meeverzekerd op de polis van je ouders of verzorgers. 

Je kunt er voor kiezen om een eigen polis af te sluiten door jezelf van de huidige polis af te splitsen als je al verzekerd bent bij Stad Holland. Een splitsing kun je (of de huidige verzekeringnemer) doorgeven via Mijn Stad Holland. Bij de splitsing kun je het gewenste eigen risico en aanvullende verzekering kiezen. Je kunt tevens het rekeningnummer doorgeven waarvan wij de premie moeten afschrijven en je kunt de betaalwijze en betalingstermijn wijzigen.

Als je ouders of verzorgers verantwoordelijk willen blijven voor de premiebetaling, hoef je niets te doen. Je blijft dan actief op de polis van je ouders. Indien gewenst kunnen er wijzigingen in het bestaande verzekeringspakket doorgegeven worden door je ouders.

Het kiezen van eigen risico

Het wettelijk verplicht eigen risico voor iedereen vanaf 18 jaar is in 2019 € 375 euro (in 2018: € 375 euro). Je betaalt dan zelf de eerste € 375 aan zorgkosten uit de basisverzekering. Er zijn uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts. Dit is vrijgesteld van het eigen risico. Bovenop dit verplichte eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kiest er dan vrijwillig voor dat als je medische kosten maakt, je zelf hier een groter deel van betaalt. In ruil hiervoor betaal je minder premie. Hieronder zie je de mogelijkheden en de bijbehorende kortingen.

Vrijwillig eigen risico per jaar Korting per jaar Korting per maand
€ 100,- € 48,- € 4,-
€ 200,- € 96,- € 8,-
€ 300,- € 144,- € 12,-
€ 400,- € 192,- € 16,-
€ 500,- € 276,- € 23,-

Kies je voor een vrijwillig eigen risico, dan ga je ermee akkoord dat wij eventuele inhoudingen die hieruit voortvloeien en de verschuldigde premies automatisch incasseren van de opgegeven bank- of girorekening.

Het kiezen van een aanvullende verzekering

Het is mogelijk de aanvullende verzekering te wijzigen als je 18 jaar wordt. De verzekeringnemer kan een aanvullende verzekering kiezen in Mijn Stad Holland. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en bij Stad Holland ook de basisverzekering hebt afgesloten of gaat afsluiten, is het mogelijk de Jongeren AV af te sluiten.

Zorgtoeslag

Om de premie voor iedereen betaalbaar te houden, krijgen mensen tot een bepaald inkomen van de overheid een tegemoetkoming in de kosten: de zorgtoeslag. Het recht op zorgtoeslag gaat in bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd. Je krijgt hierover een brief van de Belastingdienst. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, dien je onder andere aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • De verzekerde is 18 jaar of ouder
  • De verzekerde heeft een Nederlandse zorgverzekering
  • Het (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog
  • Het (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog
  • De verzekerde heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning

De zorgtoeslag wordt uitgevoerd door de belastingdienst, dus kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.

Overstappen naar Stad Holland

Het kan natuurlijk voor komen dat je momenteel niet verzekerd bent bij Stad Holland, maar dat je na je 18e verjaardag wel bij ons verzekerd wilt zijn. De overstap kun je doorgeven vanaf 2 maanden voor je 18e verjaardag tot de eerste van de maand na je 18e verjaardag. Je nieuwe verzekering gaat in per eerste van de maand na je 18e verjaardag.